Na Fakulteti za elektrotehniko 8. in 9. avgusta gostimo mednarodno konferenco z naslovom »GLUHI V SENCI PRELOMNIC IN SPREMEMB 20. STOLETJA: 1917–2000«, v okviru katere se bo preučevalo življenje gluhih od prvega pojava komunistične in totalitarne vlade leta 1917 vse do razpada teh političnih sistemov in posledičnega prehodnega obdobja do leta 2000. V okviru konference ekipa Multimedijskega centra, Laboratorija za multimedijo (MMC LMMFE) skrbi za tehnično izvedbo, ki predstavlja zanimiv izziv, saj konferenca poteka v hibridnem načinu s številnimi udeleženci v živo in na daljavo. Celoten dogodek se tolmači v slovenski, hrvaški in mednarodni znakovni jezik ter hkrati prevaja v angleški govorni jezik za vse prisotne na daljavo in slovenski govorni jezik za vse prisotne v dvorani. Ekipa MMC je, v sodelovanju s študenti študijskega programa multimedija, vzpostavila celoten avdio in video produkcijski sistem, ki je zagotavljal prenos sestavljenega videa v dvorano, ki se je prilagajal vsebini, video za zaslon pred predavateljem, video za tolmača, več različnih video virov za prenos v Zoom, ter sestavljen video za prenos v sobo za počitek tolmačev. Dodaten izziv sta predstavljala zagotavljanje zvoka, ter dodatna osvetlitev v dvorani.

Otvoritev konference so obeležili pozdravni govori predstavnika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Darja Felde, odpravnika poslov veleposlaništva Kraljevine Nizozemske g. Derka Jana Naute, podžupana mesta Ljubljana g. Dejana Crneka ter prodekana Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Saša Blažiča.

Vzporedno z dogajanjem na konferenci v Laboratoriju za multimedijo potekajo tudi študije uporabniške izkušnje naprednih tehnoloških rešitev za zagotavljanje dostopnosti multimedijskih vsebin.

Vsebina in program konference sta dostopna na spletnem naslovu, od četrtka 10. avgusta naprej, pa se konferenca odvija v Zagrebu na Hrvaškem.

Skupinska slika vseh udeležencev in članov organizacijske ekipe, ki v predavalnici stojijo pod velikim projekcijskim platnom z naslovom 11. DHI konferenca.
Ekipa MMC sedi v manjšem prostoru, v katerem se nahaja tudi veliko računalnikov, zaslonov, upravljanih plošč video mešalne mize in druge tehnične opreme.
V ospredju sedijo štiri člani DHI odbora na Konferenci DHI 2022. En član govori v mikrofon, druga članica pa tolmači. V ozadju sedijo udeleženci na konferenci.
Predavalnica, v kateri je potekala Konferenca DHI 2022. V klopeh sedijo udeleženci konference. Na odru stojita in tolmačita dva tolmača znakovnega jezika pod velikim projekcijskim platnom z naslovom Razvoj dela z gluhoslepimi na Madžarskem do leta 2000.
Člani organizacijskega odbora konference stojijo pred vhodom v FE poleg plakata, ki oglašuje 11. mednarodno konferenco DHI. Konferenca poteka med sedmim in trinajstim avgustom 2022 v Ljubljani in Zagrebu.
Članica ekipe MMC sedi za mizo. Na računalniku je odprt pogram za mešanje video posnetkov, na katerem je prikazanih več oken s predavanj na konferenci.
Udeleženka na Konferenci DHI 2022 stoji in postavlja vprašanje. Okoli nje v predavalnici sedijo ostali udeleženci konference.
V ospredju stojita dva in v ozadju še dva tolmača znakovnega jezika na odru na Konferenci DHI 2022.