Po nekaj letnem premoru zaradi tehničnih omejitev so si študentje prvega in drugega letnika študijskega programa Multimedija ponovno lahko ogledali javni zavod RTV Slovenija. Ogled je potekal pod vodstvom Jožeta Škerjanca iz RTV SLO ter asistenta Klemena Pečnika iz LMMFE, študentje pa so si lahko ogledali tehnični in vsebinski del radijskega in televizijskega ustvarjanja na naši največji medijski hiši.

Kratkemu motivacijskemu uvodu in hitremu vpogledu v zgodovino in razvoj RTV SLO v avli radijskega dela, je sledil prvi del ogleda po prostorih radijskih studiev. Predstavitev nastajanja dnevnega programa ter pripravo novic so si študentje ogledali v režijskih prostorih VAL-a 202. Uredniki in novinarji so predstavili vsebinski del nastajanja dnevnega programa, tonski mojster pa tehnični del, vključno s terenskimi vklopi, nadzorom in upravljanjem vseh virov ter predvajalnega sistema DALET. Nato je sledil še ogled glasbenega studia 26, kjer domuje Simfonični orkester RTV SLO, do zaključka prenove studia 14 pa tudi Big band RTV SLO. Seveda je bil večji poudarek na arhitekturi, akustični obdelavi, tehničnimi lastnostmi prostora in opreme ter načinu dela.

Ogled se je nadaljeval s sprehodom po muzejski zbirki RTV-ja, ki se nahaja v podzemnem prehodu med radijskim in televizijskim delom hiše. S pomočjo razstavljenih eksponatov ter zanimive razlage in umeščanja le-teh v časovne okvirje so študentje spoznali tudi razvoj tehnike in tehnološki napredek na področju RTV tehnike. Poleg razstavljenih eksponatov se v muzeju nahajajo tudi portreti radijskih in televizijskih osebnosti, ki so pomembno zaznamovali zgodovino RTV.

Ogled televizijskega dela RTV-ja se je začel z ogledom sinhro studia, kjer potekajo sinhronizacije risanih, animiranih ter dokumentarnih vsebin. V teh prostorih se originalne glasove oz. govore posname, uredi in zamenja z ustreznimi avdio posnetki v slovenskem jeziku. Pot je nato vodila do vseh štirih televizijskih studiev v pritličju, scenske delavnice, rekvizitarnice, skladišča in delavnice svetil. Ogled je tako vključeval predstavitve različne profesionalne produkcijske opreme, vse od kamer, mikrofonov, luči, scenografije, projekcijske video stene, LED video stene, navideznega (virtualnega) studia, pomožnih sistemov ter strežniških sob za vse studie. Ogled studiev se je zaključil z ogledom režijskih prostorov, kjer so bile poleg same tehnike predstavljene tudi vloge osebja, njihove zadolžitve ter način medsebojnega komuniciranja in sodelovanja. Dodatno piko na i pri predstavitvi tehnike sta dodala še predstavitev in ogled reportažnega vozila HD2, ki je bil ravno v času ogleda parkiran na dvorišču RTV SLO.

Zadnji del ogleda je bil namenjen predstavitvi in ogledu Multimedijskega centra RTV SLO ter enote Oddajniki in zveze. Multimedijski center poleg novinarskega dela ekipe, ki skrbi za vsebine, zaposluje tudi več tehnikov, ki se ukvarjajo z novimi pristopi distribucije in tehničnimi rešitvami, ki so potrebne za delovanje portala in storitev RTV 365. Delovanje RTV SLO je odvisno od vhodnih signalov, vidnost programov pa od izhodnih signalov, za kar skrbi enota Oddajniki in zveze. Bojan Ramšak je tako predstavil študentom po kakšnih »poteh« signali pridejo do RTV, kar vključuje IP omrežja, neposredna optična omrežja za povezave točka-točka, mikrovalovne povezave, satelitske povezave ter kabelske povezave. Za zaključek pa smo si ogledali še vse načine distribucije vsebin do končnih uporabnikov, prav tako preko vseh različnih distribucijskih omrežij, ki so danes v uporabi.

Obisk je bil za študente zanimiv in poučen ter jim omogočil, da iz prve roke spoznajo delo in tehniko na radioteleviziji. Strokovnjaki s posameznih segmentov in področij so z njimi delili znanje in izkušnje ter se pogovarjali tudi o izzivih ter nadaljnjih kariernih priložnostih, ki se našim študentom, mogoče celo na RTV Slovenija, odpirajo na področju multimedije.

Študenti multimedije na ogledu v RTV Studiu 3. V ospredju je okrogla steklena miza, za njo pa študenti stojijo pred zelenim studijskim platnom in si ogledujejo opremo.
Študenti Multimedije na ogledu izdelave slovenskih risank na RTV SLO. V ospredju studija zaposleni na RTV uporablja računalnik. V ozadju stojijo študenti, ki si ogledujejo proces sinhronizacije risank.
Študenti multimedije stojijo v sredini največjega praznega studija na RTV SLO in poslušajo razlago vodiča.
Študenti multimedije na ogledu radijskega dela RTV SLO. Študenti poslušajo razlago asistenta na FE in zaposlenega na RTV.
Skupina študentov multimedije si ogleduje muzejsko zbirko v kletnem prehodu RTV SLO.
Študenti multimedije in zaposleni na RTV SLO stojijo na strehi stavbe. V ozadju so veliki satelitski krožniki.