Multimedija E Izpostavljeno E Razvoj, testiranje in promocija prihodnosti v cestnem prometu

Razvoj, testiranje in promocija prihodnosti v cestnem prometu

16. 01. 2023 | Izpostavljeno, Projekti

Konec leta 2022 je ekipa laboratorija za multimedijo (LMMFE) v sodelovanju s podjetjem REALIS in Družbo za avtoceste Republike Slovenije (DARS) uspešno zaključila še enega izmed večjih in obsežnejših projektov. Kljub različnim omejitvam in izzivom se je sodelovanje z REALIS-om in DARS-om izkazalo za zelo uspešno, predvsem pa je končni rezultat šolski primer multimedijske interdisciplinarnosti.

Projekt je bil sestavljen iz več različnih nalog s področja tehnologij sodelovalnih inteligentnih transportnih sistemov (ang. Cooperative Intelligent Transport Systems – C-ITS) in G5, ki so vključevale razvoj in testiranje tehničnih rešitev, analizo delovanja na testnem poligonu, merjenje in analizo uporabniške izkušnje, razvoj uporabniškega vmesnika ter tudi promocijsko-predstavitvene avdio-video vsebine. C-ITS tehnologije poleg že danes uveljavljenih ITS sistemov, ki omogočajo hitro posredovanje sporočil in opozarjanje voznikov na nevarnosti, v celoten proces dodajajo tudi komunikacijo med vozili in cestno infrastrukturo.

Za avdio video vsebine je ekipa Multimedijskega centra (MMC LMMFE) načrtovala in izvedla vse korake od idejne zasnove, sinopsisa, scenarija in snemalne knjige, snemanja s pomočjo različnih tehnik, zajemov različnih zaslonov, pa vse do montaže končnega videa. Snemanje je potekalo v več snemalnih dnevih, s ciljem da se na čimbolj poljuden način predstavi različne tehnologije in sisteme, ki omogočajo avtomatsko posredovanje informacij oz. obveščanje ter s tem povečanje varnosti in pretočnosti slovenskih avtocest.

Pomemben korak v prihodnost je bil narejen predvsem z razvojem uporabniškega vmesnika za Apple CarPlay in Android Auto aplikacije, ter preizkusom pilotnega delovanja v realnem okolju, ter merjenjem in evalvacijo uporabniške izkušnje. V fazi razvoja in testiranja delovanja testne postavitve C-ITS tehnologij so sodelavci LMMFE poskrbeli tudi za vgradnjo sistema v testna vozila ter ustrezne povezave in delovanje dodatnih enot oz. t. i. OBU enot (»on board unit«), s pomočjo katerih lahko sodobne tehnologije G5 uporabljajo tudi vozniki vozil, ki sodobnih tehnologij še ne podpirajo. Med testiranjem je bila izvedena tudi primerjava delovanja namenske aplikacije PROMET+, OBU enote ter pilotne CarPlay aplikacije. Aplikacija PROMET+ je povezana tudi s sistemom ITS in že danes omogoča hitro obveščanje o dogodkih na poti in načrtovanje poti z upoštevanjem stanja na cesti, pri razvoju le-te pa so prav tako sodelovali tudi sodelavci LMMFE. LMMFE je tako del razvoja tehnologij, ki bodo bistveno prispevale k izboljšanju varnosti in pretočnosti slovenskih avtocest.

Študent multimedije se naslanja na rdeč avto in v roki drži telefon. V sklopu projekta za razvoj, testiranje in promocijo prihodnosti v cestnem prometu je ekipa MMC razvila uporabniški vmesnik za mobilne aplikacije.
Študent multimedije vozi avto. V sklopu projekta za razvoj, testiranje in promocijo prihodnosti v cestnem prometu je ekipa MMC testirala delovanje tehnologije na testnem poligonu.
V ospredju sta študenta multimedije, ki nosita v opozorilni jopič in snemata avtocesto. V okviru projekta za razvoj, testiranje in promocijo prihodnosti v cestnem prometu v sodelovanju z DARS je ekipa MMC pripravila promocijsko-predstavitvene avdio-video vsebine.