Multimedija E Izpostavljeno E Prenovljena Multimedijska dvorana in Multimedijski center LMMFE

Prenovljena Multimedijska dvorana in Multimedijski center LMMFE

14. 11. 2022 | Izpostavljeno, Projekti

Po dveh letih prenove je s 14. 11. 2022 ponovno zaživel multimedijski center (MMC) Laboratorija za multimedijo na Fakulteti za elektrotehniko (LMMFE). V kombinaciji s prenovo multimedijske dvorane (MMD), ki na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani (UL FE), od leta 2005 že omogoča organizacijo multimedijsko podprtih dogodkov, je bil v celoti prenovljen tudi MMC. S prenovo MMD je UL FE pridobila sodobno opremljeno predavalnico, ki omogoča izvedbo naprednih hibridnih dogodkov s celovito tehnično podporo.

V okviru tehnične prenove je prostor pridobil na prostornosti, dodana so bila notranja senčila, ki omogočajo boljši nadzor vpada zunanje svetlobe, zamenjani so bili vsi projektorji, ki sedaj omogočajo različne tipe projekcije od 4K projekcije na 4m platnu, do vzporedne projekcije dveh različnih virov ali različne kombinacije uporabe platen in table hkrati. Ohranjeno je tudi zeleno platno, ki omogoča zamenjavo ozadja oz. izvedbo virtualnega okolja. Osvetlitev dvorane je sedaj izvedena z LED svetili, ki jih je mogoče poljubno zatemniti preko naprednih zatemnilnikov, ki ne povzročajo utripanja pri snemanju, dodana je tudi ambientalna osvetlitev, ki še dodatno izboljša uporabniško izkušnjo. Prostor je obogaten tudi s tremi zasloni, na katere je mogoče poljubno usmerjati različne vire preko krmilno-nadzornega sistema CRESTRON ter dodatnega HDMI matričnega preklopnika. Postavitev miz in stolov je sedaj povsem fleksibilna, zahvaljujoč izvedbi univerzalnega ožičenja na stenah in tleh dvorane, vse mize pa so opremljene tudi z električnimi vtičnicami.

Pravo prednost dvorane predstavlja jedro MMC, ki ga sestavljajo napredna digitalna avdio mešalna miza, ki poleg vseh avdio virov iz MMD omogoča tudi upravljanje vseh IP avdio virov kjerkoli na UL FE. Poleg klasičnih ročnih, kravatnih in naglavnih brezžičnih mikrofonov sta v dvorani sedaj vgrajena dva napredna digitalna stropna mikrofonska sistema, ki s pomočjo 22 mikrofonov zajemata zvok iz celotnega prostora. Sistem, s pomočjo programske opreme, za upravljanje in dodatno obdelavo signala, omogoča nadzor vhodnega zvoka iz posameznih smeri ter izločanje šuma in motenj. Na podoben način kot pri zvoku je tudi pri videu mogoče upravljati in mešati različne video vire tako namenskih SDI, HDMI kot tudi IP video virov preko protokolov NDI, NDI|Hx ali SMPTE 2110 oz. SMPTE 2022. Srce video režije prestavlja 4K video mešalna miza z 20 vhodi in štirimi mešalnimi učinki 4ME, ter napreden krmilni sistem za Panasonic in BirdDog PTZ kamere. Dvorana je opremljena tudi s kvalitetnimi 4K robotiziranimi kamerami, ki se jih upravlja na daljavo. Celoten sistem je zasnovan kot napredni hibridni sistem naslednje generacije, ki omogoča uporabo tako klasične in že uveljavljene namenske televizijske opreme in standardov, kot tudi uporabo AV tehnologij, ki temeljijo na protokolu IP.

Načrtovanje, optimizacijo in vgradnja opreme so izvajali sodelavci MMC LMMFE ob pomoči in podpori študentov programa Multimedija. Zaradi trenutnih zamud pri dobavi opreme celoten sistem še ne deluje v celoti, kljub temu pa že v prvem tednu po otvoritvi poteka mednarodna doktorska šola EBTT, ki bo v naslednjem letu praznovala 20 let izvajanja.

Prenovljena multimedijska dvorana LMMFE. V ospredju na mizi stojijo tri PTZ kamere, ki se jih upravlja na daljavo.
Sodelavec MMC med vgrajevanjem opreme v komunikacijsko omaro pri prenovi multimedijske dvorane.
Nov HDMI matrični preklopnik, ki je bil nameščen v okviru prenove Multimedijske dvorane in Multimedijskega centra.