Poleg splošnega študija je študentom fakultete za Elektrotehniko Ljubljana na voljo pester izbor drugih obšolskih dejavnosti. Za vsakogar se najde nekaj, pa naj gre za športne aktivnosti, programerske delavnice ali pa razvoj samostojnih projektov.

Tudi kot študent Multimedije boste tako deležni rednih vabil na najrazličnejše natečaje, tekmovanja, skupinske projekte in delavnice. Poleg spoznavanja kolegov iz drugih letnikov in razvijanja interesov, se takšni projekti ne redko lahko razvijejo tudi v diplomske naloge, ali celo v samostojna podjetja. V tem članku vam bomo v kratkem predstavili laboratorije fakultete za Elektrotehniko, v katerih je študentom omogočeno delo na takšnih projektih.

 

Fakulteta se lahko pohvali z ogromnim številom laboratorijev, opremljenih z vrhunsko sodobno opremo.

 http://www.fe.uni-lj.si/o_fakulteti/fakulteta/katedre_in_laboratoriji/

 Za študente 1. letnika Multimedije je aktualna predvsem katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije IKT, ki se nahaja v drugem nadstropju A stavbe fakultete.

 

 

http://www.telekomunikacije.eu/

http://www.ltfe.org/

 

 V prostorih te katedre potekajo vaje pri predmetih Komunikacijski sistemi in Uvod v multimedijske sisteme, v prvem semestru 1. letnika. Poleg tega pa lahko študentje v njih, po dogovoru s profesorji, v času, ko prostori niso uporabljani za poučevanje, razvijamo lastne projekte. 

Edit Lab je eden izmed laboratorijev katedre IKT. V njem so računalniki, opremljeni z licenčnimi programi, kot so Adobe Premier Pro, Photoshop, Final Cut Pro 7 in Final Cut Pro X, Soundtrack Pro... Gre za profesionalne programe, ki se jih učimo uporabljati tekom študija, zanimivi pa so lahko tudi za tiste, ki bi se v prostem času želeli učiti montaže videa in zvoka.

 

Edit Lab

 

Studio

V Studiu se v prvem letniku izvajajajo vaje pri predmetu Uvod v multimedijske sisteme. Na teh vajah spoznavamo razno studijsko opremo, kot so mešalne mize za zvok in video, kamere, mikrofoni, luči, antene in razni programi za montažo, oddajanje in pravilen zajem slike.

 

 

 

 

Če pa ste morda bolj tehnične narave, vas bo morda navdušil Maker Lab. Gre za laboratorij, namenjen študentom, ki želijo ustvarjati lastne izume. V njem je poleg raznega orodja tudi 3D printer. V laboratoriju je vsak dan tudi študent fakultete, ki vam lahko pomaga pri morebitnih vprašanjih.

 

Maker Lab odprte ure:

PON: 13.30-15.00

TOR: 11.00-13.00

SRE: 12.00-14.00

ČET: 17.00-19.00

 

Maker Lab 

 http://www.maker.si/

 

 V okviru Maker Laba potekajo tudi delavnice, na katerih se poučuje razvoj na open-source platformah, kot sta Arduino in Raspberry Pi. Takšne delavnice so na fakulteti izredno aktualne in študentje zasedejo vsa mesta v nekaj minutah, po razpisu nove. 

Na delavnice se lahko prijavite preko Facebooka: https://www.facebook.com/MakerLabLjubljana/?fref=ts

 

Delavnica Raspberry Pi

 

David,ki je obiskal delavnico Raspberry Pi je povedal:

"Pred delavnicami smo si na svoje laptope naložiti  programe, ki smo jih potrebovali za programiranje Raspberry Pi platforme.

Na samih delavnicah delavnicah so nam bile najprej predstavljene osnove, različni modeli in uporaba Raspberry Pi-ja. Nato je vsak dobil svojo platformo (vezje), v katero smo nato vstavili  mikroSD kartice s programom, ki smo ga pred tem programirali na svojih računalnikih. Vezje smo nato povezali z internetom in računalnikom.

Ko je bil naš sistem tako pripravljen, smo se učili izvajanja osnovnih ukazov in programiranja v jeziku Python. Pozabavali smo se tudi z igranjem igre Snake preko CMD-ja, na Raspberry-u. Na Rapsberry smo priključili tudi gumb in videli odziv pritiska na računalnikih. Dodali smo še LED lučko in rezistorje. 

Menim, da če take stvari nekoga zanimajo, je ta delavnica super!" -David, 1. letnik Multimedija

 

KuFE 

 

KuFE (Kreativna učilnica fakultete za elektrotehniko) je učilnica, namenjena vsem študentom in zaposlenim na FE. Sestavljena je iz dveh prostorov, iz klasične učilnice in manjše sobe, v kateri so udobni naslanjači in sedeži. V teh prostorih se lahko v svojem prostem času učite in delate na svojih projektih. 

 

 

 

Prenovljena Avla FE

Poleg laboratorijev, namenjenih študentom, je bila letos prenovljena tudi velika avla fakultete, ki je sedaj opremljena z mizami za učenje in druženje študentov, ter manjši prostor z naslanjači, na katerih se študentje sproščajo in družijo v prostem času. Slednji lahko služi tudi kot manjši oder ob različnih prireditvah na fakulteti.