Teden na faksu

Kaj pravijo študentje multimedije

"Multimedija je študij mnogih možnosti. Multimedija je študij, ki na inovativen način študentom predstavlja snov. Multimedija je študij, ki obsega veliko različnih področij, od snemanja videa in telekomunikacij do programiranja in celo javnega nastopanja. Multimedija je študij, ki odpira vrata v svet novih poklicev. Multimedija je študij prihodnosti."

Sliši se super, ampak dejstvo je, da si ljudje iz takšnih opisov včasih težko predstavljajo, kaj se na programu Multimedija sploh počne. "Kaj se bom pa tukaj sploh naučil," se sprašujejo dijaki, ki bi radi izvedeli več, pa so morda zamudili informativni dan, ali pa preprosto niso našli dovolj informacij.

Ker se zavedamo, da vas je kar nekaj v tej zagati, smo pripravili tale članek, ki vam bo od blizu predstavil naš študijski program. Zdelo se nam je najbolje, da ga napišemo kar študenti prvih letnikov, saj smo bili v podobnem položaju še nedolgo nazaj :).

 

 - To smo mi!

Brez skrbi, trditve iz prvega stavku še kako držijo, čeprav so pod narekovaji! Če vas skrbijo zaposlitvene možnosti po koncu študija, naj vas strah mine. Tehnologija se razvija hitreje kot kadarkoli prej, v Evropi pa delovnih mest na področjih multimedije ne primanjkuje. Prav nasprotno, iz leta v leto jih je več. Po nekaterih podatkih je na naši celini kar 825 000 prostih delovnih mest, podobno pa menijo tudi naši profesorji.

Ampak vas verjetno bolj zanima, kako poteka sam študij. Koliko je prostega časa, kako dolga so predavanja, koliko je učenja in domačih nalog in podobno. Coming right up! 

Naš teden se začne v ponedeljek zjutraj, ko so na sporedu vaje iz našega "paradnega predmeta", Uvoda v Multimedijske Sisteme (UMMS). Pri tem predmetu večinoma spoznavamo osnove video in avdio produkcije, včasih pa se vmes prikrade tudi kaj bolj tehničnega, kot je na primer vpogled v televizijski multipleks, brez katerega ne bi mogli spremljati televizijskih kanalov. Učimo se, kako pravilno uporabljati programsko opremo za obdelovanje avdia in videa, kot je na primer Adobe Premiere Pro ali pa Final Cut Pro X, učimo se pa tudi dela z najrazličnejšimi mešalnimi mizami in odkrivamo gumbe na kamerah, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo.

 - Tako izgledajo vaje UMMS...

Vajam iz UMMS sledijo vaje iz predmeta Komunikacijski Sistemi (KS). Tu spoznavamo tehnične plati stvari, ki so za nas tako vsakdanje, da se jih včasih sploh ne zavedamo več. Če vas zanima, kako delujejo internet, mobilna telefonija ali celo GPS sistemi, potem bo ta predmet kot nalašč za vas. Pa tudi če vas KS ne bo navdušil, se boste naučili veliko uporabnih stvari (npr. kako zaščititi vaš WiFi router in kako ga prilagoditi vašim potrebam).

 - ...pa še vaje iz KS!

V torek nas ob devetih zjutraj čakajo predavanja iz KS, kjer bolj podrobno spoznavamo stvari, ki jih potem uporabljamo naslednji teden na vajah v ponedeljek. Potem pa je čas za Karierno Komunikacijo (KK), predmet, ki je namenjen ustvarjalnemu razmišljanju in realizaciji svojih idej. Pri KK se učimo, kako poteka delo v ekipi, kako se organizirati in kako uspeti s svojim projektom na trgu. Študenti smo se od samega začetka razdelili v skupinice in pričeli delo na lastnih projektih (tudi ta spletna stran je plod tega dela!), ki smo jih kasneje tudi predstavljali profesorjem in našim sošolcem. Ker so tudi predstavitve pomemben del projekta, smo se na predavanjih učili tudi, kako učinkovito nastopati pred občinstvom in kako se predstaviti v dobri luči. Skoraj vsak teden nas obišče kak drug predavatelj, ki nam predstavi svoje področje dela in študentje jih z veseljem poslušamo.

Sreda je naš prvi dan na Fakulteti za Računalništvo in Informatiko. Ob osmih zjutraj nas čakajo predavanja iz Osnov Programiranja (OP), ki jih obiskujemo skupaj s študenti prvih letnikov na FRI (1. semester se učimo Jave). Predavanj se redno udeležujemo, saj se težavnostna krivulja za popolne začetnike programiranja začne vzpenjati kar hitro (ko se enkrat navadiš, ni več problem). Po koncu predavanj pa urnik ni več stalen, saj je veliko odvisno od tega, v kateri skupini se nahajaš. Če imaš srečo (kot npr. jaz), imaš vaje iz programiranja takoj po predavanjih in si lahko že ob enih na avtobusu za center mesta. Če pa sreče nimaš (kot npr. moj cimer), pa ostaneš na FRIju do sedmih zvečer, ker imaš po vajah OP še vaje iz matematike. Sicer si lahko tudi menjaš termin, ampak je treba drugega študenta prepričat, da svoj termin menja s tvojim. Pa brez skrbi, za zdaj smo še vsi preživeli :).

Na vajah iz OP se posvečamo pisanju "preprostih" programov, ki rešijo nek preprost problem. Velikokrat se zgodi, da ti programi še zdaleč niso preprosti (oz. so, ampak se ti zdi, da niso). Nekaterim je programiranje bolj všeč, nekaterim manj, dejstvo pa je, da je to eden izmed najpomembnejših predmetov na našem programu in se ga je hočeš-nočeš treba naučiti. Vsak teden dobimo tudi domačo nalogo, ki jo potem vsak vikend panično rešujemo, ker točke z nalog štejejo tudi k izpitu ob koncu semestra. Da se jih rešiti kar hitro, ampak če zavlačuješ in se ne učiš, si lahko v težavah.

 - Eden izmed "preprostih" programov, z zanimivim imenom :D

V četrtek je na sporedu matematika (oz. Osnove Matematične Analize - OMA). Predmet je zelo podoben matematiki v 4. letniku srednje šole (odvodi, integrali) in nekaj nove snovi (npr. računanje s polarnimi koordinatami). Nekateri imamo v četrtek poleg predavanj še vaje iz matematike (drugi jih imajo v sredo), ki pa potekajo na zelo podoben način kot matematika v srednji šoli (tu in tam greš pred tablo in rešiš nalogo, drugače pridno rešuješ naloge v zvezek). Če vaj nimaš, pa si že ob enajstih končal z dnevom (juhu!).

Po napornem tednu nas čaka le še petek, ki se začne z avditornimi vajami KS (uvod v ponedeljkove vaje), nato pa takoj tri ure predavanj UMMS. Na teh predavanjih se učimo res skoraj vse, od same studijske opreme, novosti na področju tehnologije in uporabniške izkušnje do osnov filmske produkcije, kadrov in drugih stvari. Ker so tematike tako različne (pa vseeno povezane), lahko vsak študent najde nekaj, kar ga zanima.

 

  - Predavanja iz UMMS so lahko tudi zelo zabavna :)

Tako približno izgleda teden študenta Multimedije. Mnenja glede predmetov so seveda različna, nekaterim programiranje ni všeč, nekateri so nad njim navdušeni. Vse je seveda odvisno od tega, kaj vas zanima.

Še nekaj informacij za bodoče študente: študijsko gradivo je večinoma dostopno na spletnih učilnicah, tako da težav s kupovanjem in prebiranjem 500+ stranskih knjig ni. Za predavanja OP je super, če imate s sabo prenosni računalnik, da lahko pišete programe sproti, ko jih piše tudi profesor. Drugih posebnih stvari študentje ne uporabljamo, nekaj zvezkov in pisal pa seveda potrebujete. Pa še to: če na predavanjih poslušate in vaje jemljete dovolj resno, potem boste imeli prostega časa na pretek.

Obe fakulteti sta opremljeni z restavracijo (menzo), kjer lahko jeste tudi na študentske bone. Na fakulteti za elektrotehniko so med tednom odprti od 11:00 do 15:00 (v petek od 10:00 do 14:00), na FRIju pa vsak delovnik od 10:00 do 14:30. Če vam pa hrana v menzi ne ustreza, pa se v bližini FE nahajajo tudi druge restavracije, kjer lahko jeste na bone (pri FRIju je sicer živalski vrt, ampak tam morate hrano prej še uloviti :D).

Do FE se lahko pripeljete z avtobusoma št. 1 ali 6, ki redno peljeta skozi center mesta (6 stoji na Bavarskem dvoru, 1 pa na Tivoliju in na Ajdovščini). Do FRIja vas popelje avtobus št. 18, ki pa stoji na Kolodvoru, pa tudi drugje v centru mesta.

Pa mogoče še nasvet za tiste, ki resno razmišljate o vpisu na Multimedijo. Toplo vam priporočamo, da si pogledate nekaj začetnih tečajev za Javo (ali pa si prenesite kakšno aplikacijo za vaš smartphone). Ne bodo vam vzeli veliko časa, ampak vam bodo res v pomoč v prvem semestru (snov boste hitreje razumeli, pa še domače naloge boste pisali hitreje). Pa brez strahu! Programiranje ni nek bav-bav, vsakdo se lahko hitro nauči, če je le volja.

 

Upamo, da smo vam olajšali izbiro študijskega programa!

- Ekipa MM Info